Ko je Hale Soygazi?

Ko je Hale Soygazi
Ko je Hale Soygazi

Hale Soygazi (rođena 21. septembra 1950. u Istanbulu) je turska glumica i bivša manekenka, a rođena je 21. septembra 1950. u Istanbulu. Nakon srednje škole Saint Benoit, diplomirala je na Erenköy Girls High School. Napustio je drugu godinu francuske filologije na univerzitetu i otišao u Švicarsku. Postoje umjetnici koji idu na tečaj manekenstva za manekenke u Turskoj i radili su kao manekenka.


Sakrij novine koje je Turska otvorila 1972. godine pridružio se takmičenju za ljepotu kinoteke i osvojio prvu nagradu. Kasnije je izabrana za „European Beauty of Cinema“ u Italiji. Kada se vratio kući, sklopio je posao oko produkcije deset filmova. Nakon prvog filma "Kara Murat: Fatihov Fedaisi", preokrenuo je filmove "Čudan putnik", "Zatvorenik", "Optužujem", "Djevojka poput ove", "Oni koji bježe do smrti". Umjetnik, koji glumi u filmovima koji dopiru do šire publike, oženio se 1973. Ahmetom Özhanom, s kojim je dijelio vodeće uloge u produkciji iz 1976. pod nazivom "Želim dijete". Brak bračnog para ubrzo je završio razvodom.

1978. godine odmorila se od kinematografije nakon što je na filmskom festivalu u Antaliji osvojila nagradu "Najbolja glumica" za ulogu u filmu "Maden". U ovom periodu, za razliku od mnogih svojih kolega, nije pjevao. Vratio se 1984. godine igrajući glavnu ulogu u filmu Bir Yudum Sevgi, kojeg je snimio Atıf Yılmaz. Nakon što je drugi put dobila nagradu za "Najbolju glumicu" na filmskom festivalu u Antaliji, svojim nastupom u ovom filmu, prikazala je vrste žena koje su se pobunile u filmovima Kadının Adı Yok, Čekaj, Dedima Gölgeye u režiji Atıfa Yılmaza. Godine 1997. glumila je u filmu Usta Beni Öldürsene u režiji Barıša Pirhasana; Film je dobio 5 nagrada u različitim kategorijama sa raznih festivala. Soygazi je nagrađen "Počasnom nagradom za životno delo" na filmskom festivalu u Antaliji Zlatna narančasta 2004. godine. Iste godine preuzeo je ulogu u TV seriji Sil Baştan.

Pozorišni debi ostvarila je 2000. godine predstavom "Mali princ". 2006. godine preuzeo je ulogu u predstavi pod nazivom "Poseban dan".

Direktor mira Pirhasan'l koji je doživio dugogodišnju vezu Soygazi, a zatim živio s Muratom Belgeom, jednim od vodećih turskih intelektualaca, bio je oženjen kako bi dokumentirao udrugu koja je trajala do deset godina.

Filmografija

  • 2015- Dan kada je napisana moja sudbina
  • 2011-2013 - sjever jug
  • 2009 - Da li vas ovo srce zaboravlja?
  • 2004. - Obriši sve
  • 1997 - Nada
  • 1996. - Ubiti me
  • 1995. - Sve što još nije rečeno o ljubavi
  • 1992. - Dnevni snovi Cazibe Hanım
  • 1990. - Rekao sam da pričekate senku
  • 1989. - Priča o Maloj ribi
  • 1989. - Cahide
  • 1987. - Žena nema ime (svetlo)
  • 1985. - Pregršt neba (Emine)
  • 1984 - gutljaj ljubavi (Aygül)
  • 1978 - Moja
  • 1977 - slijepa ulica
  • 1977-Dragi ujače
  • 1976 - Mliječna braća (Bihter)
  • 1975 - Odakle dolazi
  • 1975 - Pronađi svog muškarca
  • 1975 - Noćna sova Zehra
  • 1975 - Izgledaj zeleno (radost)
  • 1975 - Little Bey (Hülya)
  • 1974 - Nasledili su
  • 1974 - Krvavo more (Marija)
  • 1974 - Ne zaboravi me
  • 1974 - Krivični plamen
  • 1974 - Ne zaboravi me
  • 1974 - Gariban
  • 1973 - Zarobljenik ljubavi
  • 1973 - Kraj nasilnika
  • 1973-Oni koji beže do smrti
  • 1973 - Dvojba
  • 1973 - Med
  • 1973 - Igra se sa mojom ljubavlju
  • 1973 - Močvara Bulbul
  • 1973 - Arapski Abdo
  • 1973 - Pucaj Kahpeye (Aliye)
  • 1973 - Oh neka to bude
  • 1973 - Želim biti voljen (Hale)
  • 1973. - hrpa ljubičica (Nesrin)
  • 1973 - Želim svoje dijete (Selma)
  • 1972 - Zatvorenik
  • 1972 - Čudan putnik
  • 1972 - Crni murat: Fedeh Fatiha (Angela-Zeynep)
  • 1972 - Kahbe / Djevojka pala ovako (Ayşe)
  • 1972 - optužujem (Selma)


Sohbet

Budite prvi koji će komentirati

Komentari