Ko je Fikret Hakan?

Ko je Fikret Hakan
Ko je Fikret Hakan

Bumin Gaffar Çıtanak ili Fikret Hakan (rođena 23. aprila 1934., Balıkesir - 11. jula 2017., Istanbul), turska glumica.


1950. godine izveo je svoj prvi korak na pozorišnim pozornicama zvučnog pozorišta sa predstavom „Üç Güvercin“. Godine 1952. u bioskop se preselio sa filmom „Köprüaltı Çocukları“. Igrao je u 163 filma i serija, a radio je kao scenarista, reditelj i producent 1970-ih. Stekao je veliku reputaciju 'Tri prijatelja' i 'Keşanlı Ali Destanı'.

Fikret Hakan u Hollywoodu

Poznati režiser Peter Collinson u glavnoj ulozi Tonyja Curtisa i Charles Bronson glumit će plaćenike (film Ujedinjenog Kraljevstva, 1970.) kada je došao u Tursku na film, rođena je prilika da naprave korak do turskih filmskih glumaca u Hollywoodu. Jer film koji je želio da preuzme svih Collinsona u Turskoj dao bi turskom igraču zemlju. Kada je vladalo veliko zanimanje za intervjue za prihvaćanje filma, u Teatru za glas je održano takmičenje glumaca. Fikret Hakan, Salih Güney, Erol Keskin, Aytekin Akkaya i nekolicina turskih glumaca koji su bili uspješni na ovom takmičenju uvršteni su na glumačku listu filma.

Fikret Hakan zauzeo je važno mjesto u filmu ulogom pukovnika Ahmeta Elçija. Unatoč svojim uspješnim gestama i malo engleskog jezika, stekla je zahvalnost reditelja Petera Collinsona za njene skladne pokrete usana. Fikret Hakan, koji je pružio lagodnu predstavu kao da radi u Hollywoodu dugi niz godina, nakon filma dobio je ponude za razne produkcije. U istom periodu nijedan razlog zabrane u Turskoj nakon što je film na nepoznati način oslabio vezu igrača između turskih zvaničnika u Holivudu. Činjenica da neki turski igrači uopšte ne govore engleski uopće ih je spriječila da se pokažu izvan zemlje uprkos svojim glumačkim sposobnostima.

Turci koji žive u jednoj od najproduktivnijih doba kinematografije od 70 godina, odlučili su ostati bez obzira na atraktivne ponude Fikreta Hakana u Turskoj. Salih Güney, koji je bio pomoćnik časnika pukovnika Ahmeta Elçija, kojeg u filmu glumi Fikret Hakan, u ovom filmu nije mogao govoriti, jer nije znao jezik i nije mogao dobiti prijedlog za druge produkcije. Aytekin Akkaya, koji u filmu glumi jednu od žrtvi Tonija Curtisa, osvojio je zahvalnost producenata za njegov učinak i naporan rad iza kamere, iako se u filmu nije pojavio dovoljno. Ponuđeno mu je da igra u holivudskim filmovima u zamjenu za učenje engleskog jezika. Kad kursevi engleskog jezika Akkaya u Turskoj nisu izdvojili kao rezultat drugih umjetnika.

Fikret Hakan dobio je titulu državnog umjetnika koje mu je Ministarstvo kulture dodijelilo 1998. godine, a obrazovanje je predavao na istanbulskom univerzitetu Kültür.

Dana 13.11.2009. Dobio je zvanje počasnog doktora sa Univerziteta Eskişehir Osmangazi, odeljenje za komparativnu književnost. Glumac je preminuo u 11. godini života, 2017. jula 83. u Kartal Lutfi Kirdar bolnici za obuku i istraživanje, gdje je već neko vrijeme liječen od raka pluća.

Pozorišne predstave

  • Nasilnik: Nikos Kazancakis
  • Bulevar Duranda (Armand Salcrou) - Umjetničko pozorište u Ankari - 1967
  • Mi ćemo uvijek ostati: revolucionarna scena

Filmografija

Kao direktor

  • Dolazim iz egzila - 1971
  • Vrata nebeska - 1973
  • Najveći šef - 1975
  • Hammal - 1976
  • Izgnanstvo - 1976

Kao producent

  • Izgnanstvo - 1976

Kao scenarista

  • Dolazim iz egzila - 1971
  • Vrata nebeska - 1973
  • Najveći šef - 1975
  • Izgnanstvo - 1976

Kao glumac

tanjure

  • U šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog vijeka, kada je Yeşilçam bio najproduktivniji, deseci filmskih glumaca su snimali muzičke ploče od Sadrija Alışıka do Fatme Girik, od Yılmaza Köksal do Hülya Koçyiğit. Fikret Hakan je takođe učestvovao u stvaranju ove ploče i ispunio je nekoliko 1960. Te ploče su:
  1. 1972 - Cemo / Ono što su rekli je stvarno - Radyofon Plak 001
  2. 1974 - Dostun Gül / Löberde - Yavuz Plak 1558
  3. 1975 - Humming / Pang of Love - Diskoteka 5199

knjige

Vlastita pisanja

  • „Hamal's Uşakları“ (priča), Telos Publishing, Istanbul, 1997.
  • „İmbikli Duvar“ (poezija), Serander Publishing, Trabzon, 2002.
  • „Crna svjetlost (kolektivne pjesme 1978–2008)“, Serander Publishing, Trabzon, 2008.
  • „Joe Brico je nevin“ (priča), Umuttepe Publications, Istanbul, 2009.
  • „Noćna luka (pristanište nesretne nesreće)“ (roman), İnkılâp Kitabevi, Istanbul, 2010.
  • „Istorija turske kinematografije“, (memoar, kino), İnkılâp Kitabevi, Istanbul, 2010.

O čemu sam pisao

  • „Fikret Hakan - Ageless Yeşilçamlı“ (recenzija), Nigar Pösteki, Publikacije Umuttepe, Istanbul, 2009.
  • „Nikad ne zaboravi“, Feyzan Ersinan Top, Dünya Publishing, Istanbul, 2006. (Fikret Hakan je u ovoj recenziji razgovarao sa još 5 poznatih umjetnika turske kinematografije)

Prima nagrade

  • 1965. Zlatni narandžasti filmski festival u Antaliji, nagrada za najboljeg glumca, Kesanlı Ali Epic
  • 1968. Zlatni narandžasti filmski festival u Antaliji, nagrada za najboljeg glumca, Polje smrti
  • Međunarodni sajam Ižmir 1. filmski festival, 1965, Keşanlı Ali Destanı, najbolji glumac
  • 1971. Zlatni narandžasti filmski festival u Antaliji, najbolji glumac, čežnja
  • 30. Filmski festival u Antaliji, 1993., Lažljivac (TV), najbolji sporedni glumac
  • 34. Filmski festival u Antaliji, 1997., Lažljivica (TV), nagrada za životno djelo
  • 2009 - Na Univerzitetu Eskişehir Osmangazi dobio je počasnu doktorat.
  • Zaklada za život s invaliditetom za 2012. godinu, nagrada za životno djelo i nagrada za čast


Sohbet

Budite prvi koji će komentirati

Komentari