Željeznički kolodvor Hicaz Medina

željeznički kolodvor hicaz railroad medine
željeznički kolodvor hicaz railroad medine

Jedna je od posljednjih i glavnih stanica željezničke pruge Hicaz. Ova stanica je 15 km od prethodne stanice. Stanica napravljena od crnog kamena pokriva mnoge zgrade. Ukupna površina stanice koja je dugačka 600 metara i široka 400 metara, iznosi 140.000 m2. Stanica sagrađena za vrijeme otomanske vlasti građena je u dvije etape. Prvo je sagrađeno 1908 (Hijri 1326), a drugo 1910 (Hijri 1328). U glavnu zgradu unutar stanice okružene zidovima nalaze se različite arhitektonske građevine. Na zidovima se nalazi 6 velikih i malih kapija.


Stanica se sastoji od glavne zgrade koja se zove El-Station, što znači turska stanica. Ovo mjesto izgrađeno je u arapsko-islamskom arhitektonskom stilu pogodnom za arhitektonsku školu iz 19. vijeka (hidžri 14. stoljeće) i na putu za ulicu El-Anbariye izvan gradskih zidina u to vrijeme. Zgrada koja ima pravougaoni izgled dimenzija je 68.30 X 21m i iznosi 1428 kvadratnih metara. U prvoj fazi izgrađen je prvi sprat stanice. Otvoren je ceremonijom u oktobru 1908. godine (hidžri 5 ramazana 1326.). Izgradnja drugog kata započela je odmah po završetku prvog kata. Drugi sprat dostigao je fazu završetka 1914. godine (Hijri 1333.). Međutim, zbog početka Prvog svjetskog rata, obrada drveta nije mogla biti dovršena. Istočna strana stanice okrenuta je ka trgu El-Anbariye. Prvi kat sastoji se od 17 šiljastih stranaca koji se protežu od juga do sjevera i tu je dvorana preko 18 stubova.

Zapadna strana, jednaka istočnoj, nalazi se prema unutrašnjosti stanice. Međutim, središnji ulaz zapadne strane manje je veličanstven od središnjeg ulaza istočne strane. Sa druge strane, južna i sjeverna strana su slične. Crno i bijelo kamenje korišteno je na vanjskim površinama zgrade koja je izgrađena bazaltnim kamenom i crno-bijelim kamenom El-Ciri. Pored glavne zgrade, stanica se sastoji od sljedećih zgrada: Studijska zgrada, smještena na sjevernoj strani mjesta stanice, dimenzija (9.82 X 5.63 m), odnosno 55.2 m2, je pravougaonog izgleda (16.58X6.01 m), odnosno 99.6 m2, na sjeveru mjesta stanice. Zgrada za odmor oficira koja se nalazi je pravokutnog izgleda (27.66X8.14 m), odnosno površina 225 kvadratnih metara, stanka koja je predviđena za putnike u istom smjeru kao i studijska zgrada te u blizini sjevernih zidova, je pravokutna i sastoji se od dva kata (2X13.11 m) Glavno građevinsko skladište stanice, koje ima površinu od oko 28 m367, je u obliku slova L, (2X35 m), odnosno približno 35 m1.225, nalazi se u sjevernom dijelu i čini dio glavnih zidova sjevernih zidova, a glavno skladište proizvoda je pravokutnog oblika. (2X87.06 M) mjeri približno 23.20 Proizvodna poslovna zgrada, koja se nalazi u južnom dijelu stanice i ima površinu m187, pravokutnog je oblika (2X27.58 m), a zgrada za popravak lokomotive usred područja stanice s površinom od približno 40.17 m1.207, u obliku je kvadrata i sastoji se od dva kata (2X13.11 m Glavno građevinsko skladište stanice koja ima površinu od oko 28 m367 je u obliku slova L, (2X35 m), odnosno približno 35 m1.225, koja je dio glavnih zidova sjeverne strane i čiji su glavni zidovi dio glavnih zidova i pravokutnika. Izgledna poslovna zgrada (2X87.06 M) smještena je u južnom dijelu područja kolodvora, koja ima površinu od približno 23.20 m187, pravougaonog je oblika (2X27.58 m) i zgrada za popravak lokomotive usred zapadnog područja kolodvorske površine s površinom od približno 40.17 m1.207. , pravokutni pogled Zgrada cisterne s vodom dimenzija 2X11.4 m, tj. Visine otprilike 11.4 m129.96 i visine 2 m, a nalazi se na zapadnoj strani područja kolodvora, ima površinu od 6.45 x 7.59 m, odnosno 10.88 m82.5, a nalazi se na zapadu područja stanice. voditelj radionice ima rezidencijalnu zgradu i sudoper.

Odbor za povijesne artefakte i muzeje odlučio je da sredinom 2000. godine sve uključi u postaju za restauraciju, po cijeni od 22 miliona Rijala, da tu stanicu pretvori u Islamski muzej. Ovaj projekat započeo je 11. septembra 2000. (Hijri 12 Cemadiy El-Ahire 1421). Obnova stanice trajala je 3 godine i 4 mjeseca nakon nesmetanog rada.

Predmetni projekt predstavlja osnovni korak revitalizacije ovog povijesnog područja koje je smješteno na sredini trga El-Anbariye. Tik do stanice nalazi se zgrada El-Anbariye masjida i srednjoškolske škole Tayba koja je bila planirana kao centar islamskog univerziteta i izgrađena u istom periodu kao i prizemlje.

Isto tako, distribucija zgrada rekonstruirana je na način da ova stanica bude kulturni centar i istorijski spomenik i da se koristi u različitim područjima. U skladu s tim, glavna zgrada stanice dodijeljena je muzeju islamske baštine, a studijska zgrada za ured za kulturu i turizam. Zgrada za odmor oficira pretvorena je u muzej u kojem su stvari pokojnog kralja Abdulaziza bile korištene kao prostor za odmor oficira Povijesnog djela i prostor za odmor putnika.

Rezidenciju ministra stanice koristi Odbor za istorijske radove i muzeje. Glavno skladište materijala pretvoreno je u muzej kulturne baštine Medina Al-Münevvere. Kancelarija proizvoda ili materijala koristi se kao glavno dvorište recepcije. Pripremljena je i radionica za popravak lokomotive za muzej željeznica. Stambena zgrada stanice odgovorne za stanicu pretvorena je u centar za obnovu, održavanje i registraciju istorijskih spomenika, a cisterna s vodom i umivaonik i dalje pruža svoje prethodne usluge.



Budite prvi koji će komentirati

Komentari